TP-Docs
HTML5 Icon HTML5 Icon HTML5 Icon
TP on Social Media

Recent

Welcome to TinyPortal. Please login or sign up.

Members
Stats
  • Total Posts: 196,004
  • Total Topics: 21,330
  • Online today: 219
  • Online ever: 8,223 (February 19, 2025, 04:35:35 AM)
Users Online
  • Users: 0
  • Guests: 186
  • Total: 186

TP forumları Niye Bu Kadar Yavaşlatıyor?

Started by DraGonS, September 12, 2006, 12:20:51 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

DraGonS

Tiny portal kurmayı düşünüyorum. Ancak siteyi yavaşlatıyor. Test ettim tiny portal ı kurmadan önce forumda bir konu göstermek en fazla 18 sorgu iken TP den sonra 31 sorguya Çıkıyor. Buda yaklaşık iki kat demek. Yokmu Çağresi?? Yani forumda gezinirken tp nin sorgularını HİÇBİR şekilde yapmasın ama portal a geÇersede sadece PORTALIN sorgularını yapsın. Bu sorgu sayıları cidden Çok fazla .. Yardımlarınız iÇin şimdiden tşkler.

deniz

evet TP nin bir miktar yavaÅŸlamaya sebep olduÄŸu doÄŸrudur.
ancak bunun en büyük sebeplerinden biri TP değil TP bloklarına yerleştirilen scriptler ve dış bağlantılar oluyor.

benim önerim bloklara harici serverda Çalışan script yüklenmemesi. mesela reklam değişimi, rss haber vs. gibi

bir diğer Çözüm de forum sayfalarında TP bloklarını kapatmak. blokları sadece ana sayfada göstermek. bu da TP ayarlarından yapılıyor.

DraGonS

peki FORUMDA  TP  ile ilgili BÃÅ"TÃÅ"N SORGULARI (Forumu gezen biri sadece forumun sorgularını yapsın deÄŸil mi?) nasıl kapatabilirim? Nereden tam bilmiyorumda. Biraz test edecem baktım uygun görürüm yükleyecem.

deniz

TP ayarlarında foruma girildiğinde sağ ve sol blokları aÇıp kapama özelliği var. bunu bir dener misin ?

DraGonS

o + ve - işareti sql sorgularında pek bir azaltma yapmıyor mesela forumda mesaj okunurken 32 ise blok kapanınca 28 felan oluyor. Gene fazla :S

deniz

yok bahsettiÄŸim  + - lerden kapama deÄŸil.

TP settings de foruma girilidiğinde sağ ve sol blok ayarlarında kapayıp aÇma var.

burdan dener misin..

DraGonS

burada bulamadım onu. Resimler gösterirsen sevinirim.

deniz

http://siteadresin.com/forum/index.php?action=tpadmin;sa=settings

bunu tıkladığında;

Sol barı kullan / Sol barı forumda gizle? (Evet) (hayır)
Sağ barı kullan / Sağ barı forumda gizle? (Evet) (hayır)
...

DraGonS

babacım yaptım. Ama sql sorgusu örnek vererek söyliyeyim.

Normal Saf Forum  , TinyPortal(BloklarAÇık) Forum, Tinyportal(BloklarKapalı) Forum diye sıralıyorum

Forum Anasayfası: 6-9 sql sorgusu, 16-19sql sorgusu, 18-20 sql sorgusu,
Forumda Konu Görüntüleme: 15-18 sql sorgusu, 25-27, 27-30 sql sorgusu

Gördüğün gibi azalacağına artıyor. Ve TP yi 3 ayrı yere kurark test ettim (local hostuma, beleş hostuma, paralı hostuma) siteden tekrar tekrar indirerek kurdum ki dosyalarda bir problem yok. Umarım bunun iÇin bir mod yazılır. Veya varsa yayınlanırsa sevinirim. Tşkler.

deniz

hmm.. belki de haklı olabilirsin.

blokları kapadığında sadece görünümü kapatıyorsun. halbuki TP nin kendini kurduğu SMF dosyalarında kodlar sırası geldiğinde yine Çalıştırılıyor olabilir.

hız aÇısından en iyi Çözüm yalın şekilde SMF olması. fakat bu da pek cazip olmuyor kulancılar aÇısından.

hız sorununu en güzel türkiyeden bir host kiralamakla oluyor. Çünkü Çok fazla sorgu her biri iÇin ping atmayı gerektiriyor. türkiye ve amerika ping atma hızları 1/10 e gibi rakamlarda (10-12 ms türkiye, 200-300 ms amerika.)

ancak türkiye hostları küÇük siteler iÇin mantıklı. fiyatları Çok yüksek ve imkanları sınırlı. ayrıca destek hizmetleri ve güvenlikleri amerikalıklarla karşılaştırılamz bile.

bu durumda ikinci bir seÇenek avrupa serverları kullanmak. bnunlarda ping hızı (80-100 msn) bunlar da türklere oranla bir miktar ucuz ama yine amerika servarları ile kalite/fiyat aÇısından kıyaslanmazlar.

ben türk/avrupa ve amerika serverları kullandıktan sonra nihayet yine amerika ama Newyork Çıkışlı olan bir server buldum. bunun ping hızı 150 msn. lere kadar düşüyor.

kısacası forumlar Çok fazla sorgu Çalıştırdığı ve bunun haberleşme hızı aÇısından yakın lokasyonlu sunucular gerektirdiğinden kendinize en hesaplı Çözümü bulmalısınız.

This website is proudly hosted on Crocweb Cloud Website Hosting.